Όταν το παιδί λειτουργεί ανταγωνιστικά στο παιχνίδι


Ο συναγωνισμός και ο ανταγωνισμός με μέτρο μπορεί να πει κανείς ότι έχουν μια θετική χροιά. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας έχει σχεδόν εμμονή με τη νίκη όταν παίζει με τους φίλους του;

  • Το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν το παιδί σας απολαμβάνει το παιχνίδι με τους φίλους του ή το ενδιαφέρει μόνο η νίκη. Αν αντιδρά άσχημα κάθε φορά που χάνει ή αποφεύγει συγκεκριμένα παιχνίδια που ξέρει ότι θα χάσει, είναι φανερό ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά και άκρως εγωιστικά. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι πρέπει να αναλάβετε δράση.
  • Μια πρώτη κίνηση από μέρους σας θα ήταν να αγοράζετε στο παιδί σας παιχνίδια που ευνοούν τη συνεργασία, όμως δε βγάζουν νικητή. Άρα, από τη μία ευνοείται η κοινωνικοποίηση του παιδιού με ορθολογικό τρόπο και από την άλλη έχετε το χρόνο να το βοηθήσετε με περαιτέρω ενέργειες να ελέγξει το πνεύμα ανταγωνισμού που το διακατέχει.
  • Από εκεί και πέρα, η κύρια παρέμβαση που πρέπει να κάνετε είναι με το να του δώσετε να καταλάβει ότι με μια ήττα σε ένα παιχνίδι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ούτε το κάνει λιγότερο ικανό ή έξυπνο. Πρέπει να γίνει σαφές στο μυαλουδάκι του ότι κανένας δεν κερδίζει συνέχεια και ότι η ήττα είναι στο πρόγραμμα για όλους.
  • Επειδή τα παιδιά που λειτουργούν ανταγωνιστικά έχουν την τάση να ξεχνούν τα κατά καιρούς επιτεύγματά τους, φροντίστε την κατάλληλη στιγμή να τους τα θυμίζετε για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή τους.